Whisky Rocks 29.05.2011 
Obrázek Whisky Rocks
only red.lines matter flastenecke lypido zachraneno Enough-musk-is-enough IT dinosauri Career change cyklus ruske propagandy
Komentáře (44) Komentovat Nezobrazovat

Whisky_Rocks.jpg (karel (neprihlaseny)) (4.2.2019 22:05)
pokojova teplota samozrejme, akorat zhyckana civilizace nejak zapomnela, ze tou pokojovou teplotou se az do prelomu padesatych sedesatych let 20. stoleti myslelo 12 stupnu Celsia. A zdejsi odbornici by si meli uvedomit ze John Walker fakt whisky neni... a navic do whisky se led nedava NIKDY

Whisky_Rocks.jpg (vmichoRP (30.8.2016 10:00)
Kto chladi chlast je pako. Na to aby whisky/brandy/... chutili a vonali, musia byt izbovej teploty. Komu nechuti chlast a musi riedit kolou alebo chladit/riedit, zrejme pije patoky. Dajte si radsej vodku s dzusom ked sa chcete ozrat.

Whisky_Rocks.jpg (///) (20.4.2012 17:05)
Když čtu komentáře k whisky, je mi smutno...

Whisky_Rocks.jpg (tonypizzicataRP (30.5.2011 16:45)
Když dopíjim panáka s ledem, tak mi kostky cvaknou o zuby. Představa že mi o ně cvaknou žulový kostky neni nic moc.

Whisky_Rocks.jpg (jimoRP (30.5.2011 9:35)
Jo a kdyz jsme u toho, tak na klasicke ledovani mame formu na umele zuby - je celkem fajn sledovat, co to s lidma udela, kdyz jim date piti se zubama. :D

Whisky_Rocks.jpg (jimoRP (30.5.2011 9:34)
Mno, nevim, jestli mas doma "skrinovou" ("americkou") lednici, ale pro ty, co maji normalni, je lepsi vychladit poradne neco maleho, nez si zacpat jedno patro sklenickama... Jinak tohle je zajimave a navic to neredi napoj, ze stejneho duvodu mame doma mnohem mene elegantni barevne kulicky, ktere se take namrazi a davaji se do piti. Do coly se to snese, do alkoholu bych si dal z estetickeho duvodu radsi ty sutry. :)

Whisky_Rocks.jpg (fake) (29.5.2011 23:41)
K cemu kostky, staci mit vychlazenou sklenici ....

Whisky_Rocks.jpg (klakRP (29.5.2011 22:54)
2P. Aha, tak teď už ten tvůj předchozí post chápu. Samotného mě překvapilo jak moc velkou roli hraje skupenské teplo, předpokládal jsem že proti tepelné kapacitě bude ten poměr účinku cca opačný. Těch 5° pod okolní teplotu je na whisky tak akorát. Ona whisky sice není koňak, ale některé voní opravdu dobře a je škoda se o tu vůni připravit jejím ochlazením. Však právě kvůli vůni nápoje jsou whiskovky tak velké a široké, nikoliv pro to aby se tam vešlo víc ledu nebo sodovky :o)

Whisky_Rocks.jpg (P.RP (29.5.2011 21:01)
jinak teda osobně, když jsem whisku pil (jsem spíš tekylovej typ), sedla nejlíp lehce vychlazená, podobně jako některý vína zhruba 5° pod okolní teplotou, což zvládne pokrýt i chlazená sklenice. Mít ve skleničce deset kostek ledu, aby se pití ředilo a drželo na nulové teplotě, mi přijde ujetý.

Whisky_Rocks.jpg (P.RP (29.5.2011 20:56)
uh .. chybu teď vidím, ale popíšu ten pochod. Měrné skupenské teplo tání je energie potřebná k přeměně látky v pevném skupenství na tekuté o stejné teplotě. U ledu/vody je to 334kJ (když jsem to info hledal, nevšiml jsem si toho tisícinásobku). Měrná tepelná kapacita vody je 4180, což je necelá desetina energie, takže teoreticky stejnou energii k ochlazení by vyžadovala voda o teplotě vyšší o 0,1°. Vzhledem k chybě je to 1000x tolik, přesněji 80°.

Whisky_Rocks.jpg (klakRP (29.5.2011 20:46)
2P. nemáš tam krom překlepu (0,1° MTK nevim co je) trochu chybu v závěru? [odkaz] [odkaz] ... mně ten poměr účinku MTK a MST (měrné skup. teplo) vychází za běžných podmínek (led -10°C a whiska 20°C) zhruba 1:3 ve prospěch MST ... :-)

Whisky_Rocks.jpg (Cody) (29.5.2011 19:18)
Zdejší odborníci na míchání whisky by si taky měli uvědomit, že třeba JW Red Label je PŘÍMO URČENEJ K MÍCHÁNÍ. Ani se nepředpokládá, že by se měl pít samotnej. Doporučení od JW je míchat to s colou, ginger ale, nebo vodou pánové ^_^

Whisky_Rocks.jpg (P.RP (29.5.2011 18:41)
takže už nám tu vstupují tři fyzikální veličiny .. měrná tepelná kapacita (MTK), která je u žuly asi o 40% vyšší oproti ledu (ale zase o 30% nižší oproti vodě), pak tu máme skupenské teplo tání vody, které je však zanedbatelné, protože jde o energii ani ne 0,1° MTK a pak tepelnou vodivost, která je u žuly asi dvojnásobná oproti ledu a zhruba osminásobná oproti vodě (ta se ale dá promíchat, takže to tak nemůžeme brát).

Whisky_Rocks.jpg (klakRP (29.5.2011 18:04)
BTW, když chci studenou a neředěnou whisky (já ne), tak tak nechám namrazit masivní sklenici, jako to dělají na jihu s pivem, a nevymýšlím ptákoviny s kostičkama bůhvíčeho. :o)

Whisky_Rocks.jpg (klakRP (29.5.2011 18:01)
Každej ať si pije co chce, hlavně pokud pije za svý :-) Nicméně ty kamínky nejsou moc chytrý nápad, protože tání ledu je endotermní děj, při kterém hraje roli skupenské teplo tání vody, který jaksi kamínkům chybí. 8-) A navíc si odřete sklenici, jak už tu někdo moudře podotknul B-)

další...