moje hrnickova buchta 09.11.2010 
Obrázek moje hrnickova buchta
jenom ukradli bohuzel my MakeRoumingFunnyAgain-DrinkAndDrive MakeRoumingFunnyAgain-paniKlausova sach mat zapade falesny psychiatr ale pravy STBak
Komentáře (30) Komentovat Nezobrazovat

moje_hrnickova_buchta.JPG (RohiRP (10.11.2010 19:46)
Ohriata je zdravšia napríklad mrkva, inak ale vo všeobecnosti je lepšia surová.

moje_hrnickova_buchta.JPG (noname) (9.11.2010 23:24)
Největší problém mikrovlnek ovšem je, že je lidé neumí používat. Nastaví tam vždy maximum (je lepší nastavit třeba 60 % - impulsy se střídají s chvílí bez nich, tj. teplo se pak šíří 40 % doby sáláním), nebo dají do mikrovlnky knedlík na talíři (nejlépe dát do zavázaného igelitového pytlíku, uvnitř vlhkého, nebo je v něm pocákat ždibínkem vody) atd. Nebo třeba vůbec nevyužívají kombinace s grilem.

moje_hrnickova_buchta.JPG (noname) (9.11.2010 23:24)
Problém mikrovlnky je v extrémních teplotách molekul vody - tj. zatímco pomalým ohříváním převedete teplo postupně, pozvolna a rovnoměrně, u mikrovlnky dostane molekula vody přímý zásah a má hned 90°C a stejně tak na tuto teplotu ohřeje vše v okolí. Tj. to co by přežilo ohříváním třeba 60-70° (maximální teploty masa uvnitř při pečení) se zničí.

moje_hrnickova_buchta.JPG (noname) (9.11.2010 23:24)
no především není úplně pravda, že nejzdravější zelenina je syrová (např. rajčata jsou zdravější teplá) - protože nejde jen o vitamíny, existují i jiné látky (a i ty vitamíny se ničí vařením různě, nejhůř na tom bylo tuším céčko).

moje_hrnickova_buchta.JPG (cache) (9.11.2010 22:24)
Mimochodom, vitaminy a spol sa vseobecne nicia akymkolvek tepelnym spracovavanim, je uplne jedno, ci je to varenie, pecenie, vyprazanie alebo "mikrovlnenie". Preto je najzdravsia zelenia surova (mrkvicka, salatik, uhorka, paradajka, proste obloha) a nie zabita (varena anglicka zelenina ako priloha, ci zelenina v polievke). (pisem na 3x koli limitu) :)

moje_hrnickova_buchta.JPG (cache) (9.11.2010 22:24)
A ano, jedlo chuti inak ako klasicky zohriate, pretoze v mikrovlnke je ohriate defacto zdravsie, nakolko sa teplo generuje v jedle kmitanim molekul vody a nie ze sa nici jedlo palenim v hrnci, kde sa teplo musi odovzdavat kontaktom.

moje_hrnickova_buchta.JPG (cache) (9.11.2010 22:23)
Jezis to su zase teorie s mikrovlnkou :) Ked sa voda zohrieva, tak jej molekuly za kmitaju (resp.dipoly rotuju odbornejsie povedane). Mikrovlnka sposobuje to iste, len bez priameho odovzdavania tepla. T.j. sa potraviny ohrievaju "zvnutra", nakolko mikrovlny tie dipoly pretacaju nasilu. Tanier sa v mikrovlnke toci, pretoze magnetron je len na jednom mieste (na tej strane kde je ovladanie mikrovlnky a je za takym plechom) a tocenim sa zabezpeci, ze sa to zohreje relativne rovnomerne.

moje_hrnickova_buchta.JPG (nekdo) (9.11.2010 22:19)
Jinak ohrev VF polem (mikrovlny) je zpusoben ztratami v materialu (jidle) a na tech se podili vice vlivu. Frekvence vyzarovaneho pole je volena na maximum absorbce vody, ale i olej a jine slozky potravin maji velke dielektricke ztraty a ohrivaji se take. Otaceni talire je nutne pro rovnomerne rozdeleni tepla. V prostoru pro ohrev totiz vznika stojate vlneni a tim take oblasti temer bez "vykonu" resp. s koncentraci vykonu. Drive se misto otaceni talire pouzila otocna odrazova plocha pred vlnovodem

moje_hrnickova_buchta.JPG (nekdo) (9.11.2010 22:18)
Jasne, karcinogenni je pri ohrevu spalena cast jidla. Takze nejsou spatne ty mikrovlny, ale ze se to pripalilo. Zdrojem karcinogenu muze byt stejna tak gril nebo indukcni varic. MV vsak ma dost predpokladu pro to,abyse jidlo mohlo lokalne pripalit. Sam proto MV pouzivam pro ohrev potravin s velkym obsahem vody (vyparne teplo brani pripaleni). Smazene v MV radeji neohrivam. Tahle buchta stejne jako treba muj oblibeny puding se jen tezko stanou zdrojem karcinogenu pripravou v MV.

moje_hrnickova_buchta.JPG (PaulZy) (9.11.2010 21:36)
...a není to jen těžko potvrditelná teorie.

moje_hrnickova_buchta.JPG (PaulZy) (9.11.2010 21:35)
Ale říkal jsem snad, že tomu věřím? Říkal jsem jen, že to je taková teorie a že by na tom mohlo něco být... ale mikrovlnku používám normálně a smažené si taky dám - a připálené obsahuje škodliviny.

moje_hrnickova_buchta.JPG (tomziRP (9.11.2010 20:52)
Ano, hanes ma pravdu, onehdy jsem delal na koleji popcorn v mirkrovlnce, z ktere nekdo ukradl ten otacelici se talir. No a kdyz jsem popcorn vyndal, tak v jedne casti sacku byla jako pest velka hrouda do cerna spalene kukurice, a na druhe strane syrova zrna.

moje_hrnickova_buchta.JPG (hanes) (9.11.2010 19:52)
"... jedlo v mikrovlnke otaca-aby boli molekuly neustale nutene triet sa." cooo? OK,rozkmitává dipóly vody.A dodává molekulám pohybovou energii, ale slovo "třít se" je blbost a tak to není. Teplo je totiž definované pohybovou energií částic-tudíž mikrovlny ohřívají částice-molekuly vody-přímo (rezonančně). Talíř se otáčí proto, že uvnitř trouby je se vlny šíří stojatě a tvoří se interf. min. a maxima. Kdyby se neotáčel,jídlo by se ohřálo nerovnoměrně

moje_hrnickova_buchta.JPG (PaulosRP (9.11.2010 19:13)
s tim rakem to je tak, že mikrovlnka otáčí tak rychle molekuly, že někteří vědci tvrdí, že to trhá vazby a dělá to karcinogenní látky, každopádně každý z vás kdo se tomu vysměje je blb, protože sám nedělal pokus a nemůžeme věřit vědcům, kterí jsou třeba dobře placeni prodejci mikrovlnek, na druhou stranu jsme blbci i když se smějeme, že přece se tam niczlého neděje, hold nedá se věřit ničemu, co si samy objektivně nevyzkoušíme

moje_hrnickova_buchta.JPG (lolo21) (9.11.2010 18:59)
a len na doplnenie, prave preto sa jedlo v mikrovlnke otaca - aby boli molekuly neustale nutene triet sa.

další...