nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Spimfurt) RP (31.8.2019 17:39)
|
uzly jsou ty body kde to prave nehreje, kmitny jsou ty horky. teda tak to chapu ja |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(cas2v) (31.8.2019 14:59)
|
mwt, super čecho-angličtina, a ano stojate vlnění zná snad každý středoškolák. Ovšem ty horké body (uzly) se vloženým předmětem mění a to je dobře. Kdo čte návod, ví, že se nemá mikrovlnka pouštět prázdná. |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Spimfurt) RP (30.8.2019 22:10)
|
moc prosim: mwt je naladena aby ohrejvala nejlip vodu, nikoliv pouze vodu. obecny problem v dnesnim cb vnimani. mwt je uvnitr velika presne jako nejaky celociselny nasobek vlnove delky, tak aby v ni vzniklo stojate vlneni (wiki vam ho ukaze). Proto jsou tam mista kde to nehreje vubec, mista kde to hreje ruzne a samozrejme mista kde to hreje max. proto se to v tom toci. typicka chyba je dat hrnek doprostred. lepsi vysledek miva extrentricke ulozeni nadobi. prosim, moc prosim, je to dobre popsane a k mani.
|
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Ziriath) RP (30.8.2019 20:05)
|
..a i v té glazuře se udělaj praskliny a krátery, jen nejsou zřejmý |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Juniper) (30.8.2019 20:04)
|
Obvykle to skutecne byva kvuli vlhkosti v keramice. Ohrev v mikrovlnce funguje na principu dielektrickych ztrat v materialech, ty jsou ve vode daleko vyssi nez v glazure nebo keramice. Vlhkost se do keramiky talire/hrnku dostane skrz trhlinky v glazure (nemusi jit ani okem videt), vlhka keramika pak pohlcuje cast vykonu a protoze ma velice malou tepelnou kapacitu, rychle se rozpali.
Casto pomaha nechat problemovy talir/hrnek v troube pomalu rozehrat na treba 200 °C a nechat par hodin vysouset. |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Ziriath) RP (30.8.2019 20:01)
|
Keramika je sama o sobě porézní, proto se na ni taky dává ta glazura. U květináče je to jedno, ale džbán by bez ní prosakoval a natahoval do sebe něco od všeho co se do něj nalilo. Jestli jste si kdy plácali keramiku, tak ste si asi všimli, že ten předmět sice při sušení a vypalování ztratí vodu, ale na objemu se to projeví relativně málo. |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(pakurvant) (30.8.2019 19:46)
|
no tomu ver že niektoré lowcost hrubé taniere zo shitového materiálu (na prvý pohlad nie klasický porcelán) sa mi rozpália jaxviña po 2 min ohrevu ... žeby tá žltá glazúra? To by ale asi rýchlejšie chladlo... ono tie molekuly vody sú kurvy aj viazané v rôznych mineráloch |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Hnidopich original) (30.8.2019 19:20)
|
Spimfurt: V tom pripade je Meh1234 minimalne zaslouzily umelec. . |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(cas2v) (30.8.2019 16:55)
|
Ely, konečně slovo, tady ty vyplody o nejake zbytkove vode v keramice a souvislost s rozpalenim talire, to je zážitek |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Ziriath) RP (30.8.2019 16:50)
|
Železo v (červené) keramice by taky mohlo mít nějakej vliv, ale nevím jak velkej (pokud vůbec), když je ve formě oxidů. |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Ely) (30.8.2019 16:40)
|
meh1234: keramika se vypaluje nad 1000°C takže ne, žádná zbytková vlhkost tam být nemůže, páč kdyby tam něco bylo, tak se to roztrhá při výpalu |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(Ziriath) RP (30.8.2019 16:29)
|
Tak některý glazury (zvláště sytější odstíny modré) obsahujou kovy a ty se rozpalujou, i když u moderního nádobí už s tím výrobci počítají a používají jen nekovové barvy - ale taky mám jeden problematický modrý hrnek. |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(odinsson) (30.8.2019 16:24)
|
voda z potravy stece na talir a tam je v centru mikrovlneho pole a tak se zahreje nejrychleji, potrava ma velkou tepelnou kapacitu, tak se zahriva pomaleji nez porcelan. |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(stroppy) RP (30.8.2019 15:54)
|
tiez som dospel k zaveru ze v tele tej nadoby musi byt nejaka voda, ale ona sa tam mohla dostat aj prasklinami v glazure, nie? nemuselo to byt len zlym vypalenim |
|
nejaky_fyzik_na_vysvjetleni.jpg
(meh1234) (30.8.2019 15:43)
|
"IKEA" ...milrovlnka ohriva v zasade molekuly vody. Neb jsou misky a talire z IKEA levny - nedostatecne vypaleny - sunt, obsahuji v sobe zbytkovou vlhkost, ktera je rozpaluje na milion stupnu. Dobre vypalena keramika/porcelan timto neduhem netrpi. |
|