273414 460s v1 22.09.2011 
Obrázek 273414 460s v1
jenom ukradli bohuzel my MakeRoumingFunnyAgain-DrinkAndDrive MakeRoumingFunnyAgain-paniKlausova sach mat zapade falesny psychiatr ale pravy STBak
Komentáře (7) Komentovat Nezobrazovat

273414_460s_v1.jpg (peace_out) (23.9.2011 15:21)
A jinak inzulin způsobuje (taky jednoduše řečeno) zvýšení propustnosti membrány svalových a jaterních buněk pro glukosu (konkrétně se na tu membránu navážou GLUT-4 receptory). Je důležitý hlavně po jídle - proto je pro diabetiky výhodné jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, což jednoduše znamená, že dochází k uvolňování cukrů postupně; vysoké výkyvy hladiny glukosy jsou totiž právě kompenzovány funkcí inzulinu a když jim schází, tak je pak spousta věcí špatně.

273414_460s_v1.jpg (peace_out) (23.9.2011 15:16)
Diabety jsou dva (nepočítáme-li těhotenský); typ I mají mladí a má charakter autoimunitní choroby, tzn. že tělo útočí na ß buňky ve slinivce, které jej vyrábí. Přesný důvod není znám, spekuluje se o virovém původu. Inzulin je nutný. Typ II je civilizační choroba, postihuje lidi nad 40 let a momentálně je na šíleném vzestupu; dá se říct, že ß buňky se vyčerpají (jednoduše řečeno). Účinná je dieta, při těžší formě inzulin.

273414_460s_v1.jpg (catmanRP (22.9.2011 18:03)
Colombo: nerobim sa chytrolin, preto sa pytam B-)

273414_460s_v1.jpg (Colombo) (22.9.2011 15:30)
Diabetes není chytrolíne nedostatek cukru. Nedostatek cukru je hypoglykemie. Přebytek cukru je hyperglykemie. Cukrovka je nemoc, která souvisí s inzulínem a tedy s oběma těmito stavy.

273414_460s_v1.jpg (fantomass) (22.9.2011 13:37)
diabeetus

273414_460s_v1.jpg (jeffer) (22.9.2011 12:00)
Dlhodo vysoká úroveň cukru mimo iné zvyšuje toleranciu na inzulín, ktorý mimo iné spúšťa prenos glukózy do buniek. Takže s cukrovkou môžeš mať plno inzulínu v krvi a pri tom bunky tela môžu umierať hladom.

273414_460s_v1.jpg (catmanRP (22.9.2011 11:43)
kapitane, neni diabetes nahodou nedostatok cukrov? ked sa teda prepcha clovek sladkym, ma ho viac nez dost, ci? alebo prave predavkovanie sacharidmi zapricini oslabenie tvorby glukozy?