Odebírat | ||
Obrázek '273414 460s v1' (peace_out) (23.9.2011 15:21) | reagovat | |
A jinak inzulin způsobuje (taky jednoduše řečeno) zvýšení propustnosti membrány svalových a jaterních buněk pro glukosu (konkrétně se na tu membránu navážou GLUT-4 receptory). Je důležitý hlavně po jídle - proto je pro diabetiky výhodné jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, což jednoduše znamená, že dochází k uvolňování cukrů postupně; vysoké výkyvy hladiny glukosy jsou totiž právě kompenzovány funkcí inzulinu a když jim schází, tak je pak spousta věcí špatně. | ||
|
||
Obrázek '273414 460s v1' (peace_out) (23.9.2011 15:16) | reagovat | |
Diabety jsou dva (nepočítáme-li těhotenský); typ I mají mladí a má charakter autoimunitní choroby, tzn. že tělo útočí na ß buňky ve slinivce, které jej vyrábí. Přesný důvod není znám, spekuluje se o virovém původu. Inzulin je nutný. Typ II je civilizační choroba, postihuje lidi nad 40 let a momentálně je na šíleném vzestupu; dá se říct, že ß buňky se vyčerpají (jednoduše řečeno). Účinná je dieta, při těžší formě inzulin. | ||
|
||
Obrázek '273414 460s v1' (catman) RP (22.9.2011 18:03) | reagovat | |
Colombo: nerobim sa chytrolin, preto sa pytam | ||
|
||
Obrázek '273414 460s v1' (Colombo) (22.9.2011 15:30) | reagovat | |
Diabetes není chytrolíne nedostatek cukru. Nedostatek cukru je hypoglykemie. Přebytek cukru je hyperglykemie. Cukrovka je nemoc, která souvisí s inzulínem a tedy s oběma těmito stavy. | ||
|
||
Obrázek '273414 460s v1' (fantomass) (22.9.2011 13:37) | reagovat | |
diabeetus | ||
|
||
Obrázek '273414 460s v1' (jeffer) (22.9.2011 12:00) | reagovat | |
Dlhodo vysoká úroveň cukru mimo iné zvyšuje toleranciu na inzulín, ktorý mimo iné spúšťa prenos glukózy do buniek. Takže s cukrovkou môžeš mať plno inzulínu v krvi a pri tom bunky tela môžu umierať hladom. | ||
|
||
Obrázek '273414 460s v1' (catman) RP (22.9.2011 11:43) | reagovat | |
kapitane, neni diabetes nahodou nedostatok cukrov? ked sa teda prepcha clovek sladkym, ma ho viac nez dost, ci? alebo prave predavkovanie sacharidmi zapricini oslabenie tvorby glukozy? | ||
|