Přezdívka:
:-) :o)
:-( >-O
;-) :-D
:-P B-)
8-) :-*
:-/ |-)
=) :-O
Zpráva:
 
Padesátdva:
   


Odebírat

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Dalibor JandákRP (3.4.2024 12:07) reagovat
Vodu máme lehce zásaditou vlivem Ca, Mg a K solí, takže když se část usadí v konvici, PH se vrací k neutrálu (okyselí se). Navíc může dojít varem k chemickým reakcím u komplexnějších solí. S tím odpařením to bude pravda, nejen že se chvíli vařila, ale ještě dlouho stydla na 20°C........

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (kosodrevinaRP (3.4.2024 11:44) reagovat
@(Dalibor Jandák) RP: ... a pri vysokej teplote CO2 uniklo z roztoku, čím sa znížila kyslosť. Ale absolútne netuším, prečo kyslosť vody narástla pri vare v konvici. To mi nedáva zmysel.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (kosodrevinaRP (3.4.2024 11:42) reagovat
@(Dalibor Jandák) RP: Vyššia tvrdosť vody z mikrovlnky je podľa mňa kvôli tomu, že sa ti časť odparila. Predpokladám, že si ju varil v otvorenom pohári. Ak by si ju odvážil pred a po zohriatí, predpokladám, že výpočet koncentrácie by sedel so stratou vody odparením. Zvýšeni pH vody z mikrovlnky zase podľa mňa súvisí s tým, že vo vode pred uvarením bol rozpustený oxid uhličitý, ktorý sa hydratoval na kyselinu uhličitú. Vysoká teplota posunula rovnováhu tejto hydratačnej reakcie späť k CO2 a H2O a...

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Newerer) (3.4.2024 0:29) reagovat
Tvl, prej skrytej var...a kde je schovanej, pod hrníčkem?

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (aj bača) (2.4.2024 14:23) reagovat
Keď ale myšicu vondám a vodiu prevariem bez ňou a potom tam jebnem myšicu, je vodia živejšie, ale čoskoro už nie. Zázroky prerody.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (aj bača) (2.4.2024 14:20) reagovat
Keď májem vo vodie myšicu a vodiu prevariem, je vodia mertvrjšia, lebo sa už niehýbe.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (TsantsaRP (2.4.2024 14:17) reagovat
Sposob ohrevu hra rolu a je rozpoznatelny. Niekolko fyzikalne chemickych prikladov. Var odstranuje z vody plyny, ktore su v nej rozspustene, kto neveri moze si do tekutiny prdnut napr O2 sondu, po par minutach je kyslik na nule, senzoricky takto prevarena voda nechuti dobre. Pripravou sa do vody mozu dostat aj mineraly navyse, pouzim neglazovanej keramiky. Opat senzoricky slepim testom, voda chuti lepsie. Pripadne sa znizuje tvrdost vody, lebo kamen ostane v konvici. Ono je dovod preco to robia len tupci.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Dalibor JandákRP (2.4.2024 14:16) reagovat
Je to možné, v řádu máme skoro 8 Atm a když se voda nechá ve sklenici, obublinkuje se jako minerálka........

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (mikoRP (2.4.2024 14:05) reagovat
mdlejsi ti prijde mozna protoze z neho "utekl" rozbuspetny vzduch. sodovka je taky vyrazneji "svezejsi" :)

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Dalibor JandákRP (2.4.2024 13:53) reagovat
Protože se dneska kopu do prdele, provedl jsem TDS a PH měření. Máme docela tvrdou vodu (dnes 330 ppm), v el. konvici se usazuje kámen. Porovnání PH u konvice kleslo o 0,8, u mikrovlny se zvedlo o 0,15. Zajímavější je, že konvice snížila ppm na 140, ovšem mikrovlnka ho zvedla na 335 (proč, to nevím). No a překvapení na závěr, obě vody mi příjdou mdlé oproti tekoucí. Takže převařená voda v konvici je opravdu měkčí. Naměřené výsledky můžete zdarma použít v další vědecké "debatě"........ B-)

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (FilipesRP (2.4.2024 12:46) reagovat
Voda vařená v Mikrovlce je hnusná - to ví každý a je to nezpochybnitelný fakt. To je stejné, jako si myslet, že lze mít kvalitní HiFi bez pozlaceného optického kabelu. :o)

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Dalibor JandákRP (2.4.2024 12:12) reagovat
Hlavně má mikrovlnka poloviční účinnost než konvice. Na přehřátou vodu stačí lžička........

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (NikdySeNezaregistrujiRP (2.4.2024 12:01) reagovat
Černoušek má pravdu. Vařit vodu v mikrovlnce je píčovina. V ideálním případě ji ohřejte přesně na var, jak chcete. V horším případě ji nedovaříte a ten čaj bude stát za hovno. A v ještě horším případě dosáhnete skrytého varu a způsobíte si hnusnou popáleninu.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (XXY) (2.4.2024 11:52) reagovat
Přestaňte se vyjadřovat, vypadáte jako hňupové…

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (pan_Jaroslav_Crha_guru_ITRP (2.4.2024 10:59) reagovat
DĚKUJI, ŽE JSTE MĚ NECHALI ZŮSTAT U VAŠEHO MÍSTA. ** MŮJ CO? ** KDE JE VAŠE KONVICE? ** VAŠE KONVICE. ** VÍTE, ŽE VĚC, KTEROU ZAPOJETE DO ZDI, VYTVÁŘÍ TEPLOU VODU NA ČAJ! ** VĚC, KTEROU POUŽÍVAJÍ VE STARÝCH FILMech? TOHLE JDE NA KAMEN. O ELEKTRICKÉ JSEM NIKDY neslyšel. ** JAK VYRÁBÍTE TEPLOU VODU?!? ** V MIKROVLNĚ JAKO NORMÁLNÍ ČLOVĚK. ** VODU V MIKROVLNĚ NEOhřejete! ČAJ BY CHUTIL HROZNĚ! ** MYSLÍM, ŽE MÁTE Zmatek, ODKUD POCHÁZÍ CHUŤ V ŠÁLKU ČAJU. ******** ne sorry, ale tomu se fakt nedá smát =) =)

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Zen:RP (2.4.2024 10:55) reagovat
jste jak malý děti

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Hovno!) (2.4.2024 10:48) reagovat
kozénka: Dalibor Jandák Zde svůj názor deklaroval naprosto zjevně, hňupe.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (kozénka) (2.4.2024 10:14) reagovat
@Dalibor Jandák: Přestaň pronášet prázdné fráze bez obsahu, vypadáš pak jako hňup bez názoru.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Dalibor JandákRP (2.4.2024 9:17) reagovat
Merlin: přestaň se vyjadřovat k věcem, kterým nerozumíš, vypadáš pak jako hňup s jasným názorem.......

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (kakamura) (2.4.2024 9:13) reagovat
Zvlášť železitou vodu :-D

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (cern0usekRP (2.4.2024 9:12) reagovat
Vohrivat vodu v mikrovlnce, aby byla dost tepla na pripravu caje, je dle myho nazoru docela hazard, az picovina.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (ksjhxjkshxs) (2.4.2024 8:38) reagovat
prevarena vod aje skutecne mekci, var snizi jednu ze slozek tvrdosti, tzv uhlicitanovou/nestalou/prechodnou tvrdost - odtud i nazev

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (Daniel Dezolanda) (2.4.2024 7:15) reagovat
Čaj je pro děcka, dospělí pijou Bráník kurva >-O

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (anonykrysaRP (2.4.2024 4:42) reagovat
Tak nejaky mechanismus usazovani vodniho kamene na konvici existovat musi, ktery se ale nejspis neuplatni pri ohrevu v mikrovlnce primo v salku, ze ano ;-)

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (PHiLiPZRP (2.4.2024 3:38) reagovat
Ohrevom sa daju dostat mineraly z vody? A ja ze v nej naopak ostanu a odpari sa cista demineralizovana voda, takze podiel mineralov sa zvysi… Ale tiez mam znamu, ktora do zehlicky dava prevarenu vodu, lebo je vraj maksia (ta voda).

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (anonykrysaRP (2.4.2024 1:32) reagovat
Merlin no vono je v ty vode i spousta veci, ktere se naopak z te vody mohou, v zavislosti na zpusobu ohrevu, vytratit. Rozpustene plyny, mineraly...

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (MerlinRP (2.4.2024 0:38) reagovat
Teplota vody může hrát roli, ale způsob, jakým ji ohřeješ ne. Horká voda je horká voda. Tedy, pokud to nebudeš způsobem, který by do vody něco přidával. Tyhle kecy vás, rádoby znalců, jsou jen smutné bláboly lidí, co se snaží vypadat jako expert. Něco jako pověry o tom, že čajová konvice by se měla jen vyplachovat, ale nikoliv mýt, aby se neodstranila patina. To je taky slušný blud.

Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' Obrázek 'GuruCrhaVariCaj' (TsantsaRP (2.4.2024 0:01) reagovat
Voda je podstatna cast caju a pokial clovek robi poriadny caj nie tie sracky zo supermarketu, tak je aj sposob ohrevu je dolezity.