Nalezeno 30 komentářů.


Přezdívka:
:-) :o)
:-( >-O
;-) :-D
:-P B-)
8-) :-*
:-/ |-)
=) :-O
Zpráva:
 
čtyřicettři:
   


Odebírat

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (RohiRP (10.11.2010 19:46) reagovat
Ohriata je zdravšia napríklad mrkva, inak ale vo všeobecnosti je lepšia surová.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (noname) (9.11.2010 23:24) reagovat
Největší problém mikrovlnek ovšem je, že je lidé neumí používat. Nastaví tam vždy maximum (je lepší nastavit třeba 60 % - impulsy se střídají s chvílí bez nich, tj. teplo se pak šíří 40 % doby sáláním), nebo dají do mikrovlnky knedlík na talíři (nejlépe dát do zavázaného igelitového pytlíku, uvnitř vlhkého, nebo je v něm pocákat ždibínkem vody) atd. Nebo třeba vůbec nevyužívají kombinace s grilem.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (noname) (9.11.2010 23:24) reagovat
Problém mikrovlnky je v extrémních teplotách molekul vody - tj. zatímco pomalým ohříváním převedete teplo postupně, pozvolna a rovnoměrně, u mikrovlnky dostane molekula vody přímý zásah a má hned 90°C a stejně tak na tuto teplotu ohřeje vše v okolí. Tj. to co by přežilo ohříváním třeba 60-70° (maximální teploty masa uvnitř při pečení) se zničí.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (noname) (9.11.2010 23:24) reagovat
no především není úplně pravda, že nejzdravější zelenina je syrová (např. rajčata jsou zdravější teplá) - protože nejde jen o vitamíny, existují i jiné látky (a i ty vitamíny se ničí vařením různě, nejhůř na tom bylo tuším céčko).

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (cache) (9.11.2010 22:24) reagovat
Mimochodom, vitaminy a spol sa vseobecne nicia akymkolvek tepelnym spracovavanim, je uplne jedno, ci je to varenie, pecenie, vyprazanie alebo "mikrovlnenie". Preto je najzdravsia zelenia surova (mrkvicka, salatik, uhorka, paradajka, proste obloha) a nie zabita (varena anglicka zelenina ako priloha, ci zelenina v polievke). (pisem na 3x koli limitu) :)

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (cache) (9.11.2010 22:24) reagovat
A ano, jedlo chuti inak ako klasicky zohriate, pretoze v mikrovlnke je ohriate defacto zdravsie, nakolko sa teplo generuje v jedle kmitanim molekul vody a nie ze sa nici jedlo palenim v hrnci, kde sa teplo musi odovzdavat kontaktom.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (cache) (9.11.2010 22:23) reagovat
Jezis to su zase teorie s mikrovlnkou :) Ked sa voda zohrieva, tak jej molekuly za kmitaju (resp.dipoly rotuju odbornejsie povedane). Mikrovlnka sposobuje to iste, len bez priameho odovzdavania tepla. T.j. sa potraviny ohrievaju "zvnutra", nakolko mikrovlny tie dipoly pretacaju nasilu. Tanier sa v mikrovlnke toci, pretoze magnetron je len na jednom mieste (na tej strane kde je ovladanie mikrovlnky a je za takym plechom) a tocenim sa zabezpeci, ze sa to zohreje relativne rovnomerne.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (nekdo) (9.11.2010 22:19) reagovat
Jinak ohrev VF polem (mikrovlny) je zpusoben ztratami v materialu (jidle) a na tech se podili vice vlivu. Frekvence vyzarovaneho pole je volena na maximum absorbce vody, ale i olej a jine slozky potravin maji velke dielektricke ztraty a ohrivaji se take. Otaceni talire je nutne pro rovnomerne rozdeleni tepla. V prostoru pro ohrev totiz vznika stojate vlneni a tim take oblasti temer bez "vykonu" resp. s koncentraci vykonu. Drive se misto otaceni talire pouzila otocna odrazova plocha pred vlnovodem

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (nekdo) (9.11.2010 22:18) reagovat
Jasne, karcinogenni je pri ohrevu spalena cast jidla. Takze nejsou spatne ty mikrovlny, ale ze se to pripalilo. Zdrojem karcinogenu muze byt stejna tak gril nebo indukcni varic. MV vsak ma dost predpokladu pro to,abyse jidlo mohlo lokalne pripalit. Sam proto MV pouzivam pro ohrev potravin s velkym obsahem vody (vyparne teplo brani pripaleni). Smazene v MV radeji neohrivam. Tahle buchta stejne jako treba muj oblibeny puding se jen tezko stanou zdrojem karcinogenu pripravou v MV.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (PaulZy) (9.11.2010 21:36) reagovat
...a není to jen těžko potvrditelná teorie.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (PaulZy) (9.11.2010 21:35) reagovat
Ale říkal jsem snad, že tomu věřím? Říkal jsem jen, že to je taková teorie a že by na tom mohlo něco být... ale mikrovlnku používám normálně a smažené si taky dám - a připálené obsahuje škodliviny.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (tomziRP (9.11.2010 20:52) reagovat
Ano, hanes ma pravdu, onehdy jsem delal na koleji popcorn v mirkrovlnce, z ktere nekdo ukradl ten otacelici se talir. No a kdyz jsem popcorn vyndal, tak v jedne casti sacku byla jako pest velka hrouda do cerna spalene kukurice, a na druhe strane syrova zrna.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (hanes) (9.11.2010 19:52) reagovat
"... jedlo v mikrovlnke otaca-aby boli molekuly neustale nutene triet sa." cooo? OK,rozkmitává dipóly vody.A dodává molekulám pohybovou energii, ale slovo "třít se" je blbost a tak to není. Teplo je totiž definované pohybovou energií částic-tudíž mikrovlny ohřívají částice-molekuly vody-přímo (rezonančně). Talíř se otáčí proto, že uvnitř trouby je se vlny šíří stojatě a tvoří se interf. min. a maxima. Kdyby se neotáčel,jídlo by se ohřálo nerovnoměrně

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (PaulosRP (9.11.2010 19:13) reagovat
s tim rakem to je tak, že mikrovlnka otáčí tak rychle molekuly, že někteří vědci tvrdí, že to trhá vazby a dělá to karcinogenní látky, každopádně každý z vás kdo se tomu vysměje je blb, protože sám nedělal pokus a nemůžeme věřit vědcům, kterí jsou třeba dobře placeni prodejci mikrovlnek, na druhou stranu jsme blbci i když se smějeme, že přece se tam niczlého neděje, hold nedá se věřit ničemu, co si samy objektivně nevyzkoušíme

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (lolo21) (9.11.2010 18:59) reagovat
a len na doplnenie, prave preto sa jedlo v mikrovlnke otaca - aby boli molekuly neustale nutene triet sa.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (SchweikRP (9.11.2010 18:58) reagovat
prej rusové dělali test :-D vole, kteří rusové? Kdy kde jak? :-D To si mohl rovnou napsat Rumuni :-D

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (lolo21) (9.11.2010 18:58) reagovat
alex, mikrovlnky castice nerozkmitavaju, ale orientuju urcite polarne molekuly (v pripade normalnych mikrovlniek su to molekuly vody) v smere elektromagnetickeho pola (onej vyslanej mikrovlny). molekuly sa pri zmene orientacie tru o seba, cim vznika teplo - teda v principe je to identicke so suchanim ruk v zime. nech mi niekto ukaze ako toto moze byt karcinogenne!

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (xzRP (9.11.2010 18:56) reagovat
Tak já bych neřekl že vyrábí karcinogeny nebo že jsou škodlivé, ale že mikrovlnky zabíjí veškeré živiny v tom, zbyde z toho prostě jen hmota. Však taky jestli se nepletu tak nějaký čas po vynalezení dělali rusové test kde části tušímže vězňů dávali jídlo z mikrovlnky a jiným ne. A ti jim z toho po čase padali na podvýživu, nedostatek vitamínů a takový věci.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (Alex) (9.11.2010 18:34) reagovat
PaulZy: koukám že seš taky postiženej mýtem o škodlivosti mikrovln. Je to epická HOVADINA! Mikrovlny rozkmitávají částice hmoty a tím dochází k jejich ohřevu. Čím vyšší pohyb částic, tím vyšší teplota. Můžeš mi prosím říct, co je na tom karcinogenního? Rozdílná chuť je způsobena nerovnoměrným ohřevem. Studená palačinka taky chutná jinak než teplá a rakovinu ti nezpůsobí.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (dolphyRP (9.11.2010 17:23) reagovat
tak s tim presne neposlouzim :-) my mame na mikrovlnce 90 - defrost - 360 - 600 a pak uz jen max. :-D a navod jsem si nasel tady u jedne fotky ;) taky uvadel maximum :-)

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (Gaud) (9.11.2010 17:19) reagovat
Pěkné oči, takové upřimné

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (KRoman47RP (9.11.2010 17:17) reagovat
Ještě bych doplnil informaci o výkonu mikrovlnky, přeci jen je rozdil mezi 700W a 900W.

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (PaulZy) (9.11.2010 17:11) reagovat
Rak asi kvůli teorii, že mikrovlnky vyrábí karcinogeny... je teda fakt, že věci z mikrovlnky chutnají jinak než ohřáté klasicky (i když to může být vysušováním). Na druhou stranu takový připálený řízek na pánvi...

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (dolphyRP (9.11.2010 17:08) reagovat
rak?

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (pepa) (9.11.2010 17:04) reagovat
a co na veci z mikrovlnky rika "rak" ? jinak pekny hrnicek

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (jimoRP (9.11.2010 17:01) reagovat
dupla ;)

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (dolphyRP (9.11.2010 16:59) reagovat
4 polevkove lzice polohrube mouky, 4 lzice cukru, 3 lzice oleje, 3 lzice mleka, 1 lzice kakaa na peceni, pul kavove lzicky kypriciho prasku a jedno cele vajicko :-) poradne promichat a na 3 minuty do mikrovlky na nejvyssi vykon :-) mozna bych pridal jeste lzici cukru ale jinak mi chtnalo :-)

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (JajatorRP (9.11.2010 16:56) reagovat
prvni byl moc velky asi

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (YetyRP (9.11.2010 16:55) reagovat
jaky efekt má postovani dvou stejnych obrazku (navic nazev "moje" hodně rekne)

Obrázek 'moje hrnickova buchta' Obrázek 'moje hrnickova buchta' (ptl) (9.11.2010 16:54) reagovat
a postup?